Çekme araçları makineleri: Trafiğe kapalı veya trafiğe açık alanlarda uçaklardan bagajların ve kargoların güvenli, emniyetli ve hızlı bir şekilde alınması ve uçaklara yüklenmesi, fabrika, depo, antrepo gibi yerlerde üretilen malzemelerin, gelen veya giden malzemelerin çekici araçlara takılan römork veya römorklar ile sevk alanına götürülmesi veya sevk alanından getirilmesi amacıyla kullanılan elektrikli veya içten yanmalı motora sahip iş makinasıdır.
Çekme Araçları Operatörü Kimdir?
Çekme araçları operatörü tonaj farketmeksizin makinayı güvenlik kurallarına uyarak, makinanın teknik özelliklerini bilen, makinasının bakımlarını yapabilen 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun 42. maddesi gereğince ve 5580 sayılı Özel Öğretim Kanununda Milli Eğitim Bakanlığının usül ve esaslarını belirlemiş olduğu kurslarda başarılı olan ve çekme araçları operatörlük belgesi almaya hak kazanan kişidir.
Kimler Çekme Aracı Operatörü Olabilir?
Çekme araçlar operatörlük belgesi alabilme usül ve esaslarını Milli Eğitim Bakanlığı İş makinaları sürücü eğitim kursları yönergesi belirlemektedir. Yönergenin tamamına ulaşmak için tıklayınız.
Kurslara kayıt olacak kursiyerlerde aranacak şartlar şunlardır:
-Yaş şartı; 19 yaşından gün almış olmak,
-Öğrenim şartı; En az ilkokul düzeyinde öğrenim görmüş olmak,
-Sağlık şartı; operatörlük yapmasına engel bir durumu bulunmamak,
-Adli sicilinde, 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 188, 190 ve 191 inci maddelerinden, 21/3/2007 tarihli ve 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun 4 üncü maddesinin yedinci fıkrası, 10/7/1953 tarihli ve 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun 12 nci maddesinin ikinci ve takip eden fıkralarındaki suçlardan hüküm giydiğine dair kaydı bulunmamak.
Çekme Araçları Operatörlük Belgesi Nasıl Alınır?
Çekme araçları operatörü olmak isteyen kişiler Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş Özel İş Makinesi kurslarına başvurmaları gerekmektedir. Bu kurslardan birisi ise Ankara’da faaliyet gösteren İŞMAK TEKNİK Operatörlük Kursudur.
İş makinesi kursları her ayın 01-15 tarihleri arasında İş makinesi operatörlük kursu açabilmektedir. Bu tarihler arasında kayıt olmak için sizlerden gerekli bazı evraklar talep edilmektedir.
Bu evrakları;
Nüfus Cüzdan Fotokopisi
2 Adet Vesikalık Fotoğraf
Diploma Fotokopisi
Adli Sicil Kaydı
Sağlık Raporu (sürücü olabilir) İbaresi bulunmalıdır.
GSM Numarası