Biçerdöver Nedir?
Hasatta, harman ve ayıklama gibi işlemlerde görev alan biçerdöverler, temizleme için de kullanılan tarım makinelerine deniyor. Biçme genişliği 1 ile 8 metre arasında olan modeller, farklı büyüklükteki işletmeler için çeşitler bulunduruyor. Diğer hasat harman makineleri ile kıyaslandığında çok sayıda avantaj sunan biçerdöverleri
Biçerdöver Çeşitleri
Biçerdöver çeşitleri çeki kaynağına, kullanılan koşullara, materyalin takip ettiği yolun şekline, biçme genişliğine ve materyalin harmanlama düzenindeki akışa göre sınıflandırılıyor.
Çeki kaynağına göre traktörle çekilen, traktöre bindirilen ve kendi yürür biçerdöver çeşitleri bulunuyor. Traktörle çekilen biçerdöverler ise kuyruk milinden hareketli ve kendi üzerinde motoru olan seçenekler olarak iki grupta inceleniyor.
Kullanıldıkları koşullara ve arazi tipine göre biçerdöver çeşitleri ise iki grupta sınıflandırılıyor. Ova tipi ve bayır tipi biçerdöverler bulunuyor. Bayır tipi modeller arasında orta ve dik bayır tipi seçeneklerini görebilirsiniz. Orta bayır tipi modeller bayır yukarı 17, bayır aşağı 11 derece eğim alıyor. Dik bayır tipi olanlar ise bayır yukarı 29, bayır aşağı 19 dereceye uyum sağlayabiliyor.
Materyalin takip ettiği yolun şekline göre biçerdöver çeşitleri üç gruba ayrılıyor. Çekilir tiplerde daha çok kullanılan L tipi, küçük tiplerde görülen I tipi ve kendi yürür özellikteki T tipi biçerdöverler bulabilirsiniz.
Biçme genişliğine göre biçerdöver çeşitleri ise 5 farklı tipte inceleniyor,
Tip 1: 4.2 metre ve daha büyük kendi yürür biçerdöverler
Tip 2: 3.0–3.6 metre, kendi yürür biçerdöverler
Tip 3: 2.4m–2.6 metre biçme genişliğinde, kendi yürür çeşitler
Tip 4: 2.0 m–2.2 metre biçme genişliğinde kendi yürür modeller
Tip 5: 2.0 metre ve daha küçük traktöre bindirilmiş biçerdöver çeşitleri
Biçerdöver ehliyetini kimler almalıdır ?
Biçerdöver grubuna giren bütün araçların operatörleri iş güvenliği yasası gereğince biçerdöver ehliyeti almak durumundadır.
Biçerdöver ehliyeti alacak adaylar kursda yapılacak olan teorik ve uygulamalı yapılan eğitimden sonra.M.E.B’nın yetkilendirdiği müfettişler nezaretinde kurs binasında sırasıyla yazılı , sözlü ve uygulamalı bir sınava tabi tutulur. Bu üç sınavdan da başarılı olan adaya (70/100 puan) sınav gününü takiben yaklaşık bir hafta içinde operatörlük sertifikası verilir.Aday bu sertifikayla beraber biçerdöver’i iş sahasında (tarla) kullanabilir .Fakat trafiğe çıkamaz.Aday eğer trafiğe çıkmak istiyorsa bu sertifikayı ehliyetine işletmek durumundadır.Bu durumda aday trafik tescil şube müdürlüğünden randevu alarak ve istenen evrakları eksiksiz vermek kaydıyla aynı gün içinde G sınıfı(biçerdöver) işlenmiş ehliyetini alabilir.
Sınavın niteliği: yazılı sınav 50 sorulu test sınavı şeklindedir.Bu soruların 25’i klasik motor dersi ile ilgili , 5’i hidrolik sistem 5’i peryodik bakım ve diğer 15’i de biçerdöverlerin sınıflandırılması ile emniyet tedbirleri ve iş kazalarının önlenmesi ile ilgili olacaktır.Ardından yapılan mülakat bütün konuları kapsayacak şekilde sözlü olarak yapılmaktadır.
Uygulama sınavı da kursun iş sahasında kursun Biçerdöver makinesinde yine müfettişlerin gözetiminde klasik biçerdöver hareketlerinin yaptırılarak adayın yetkinliğinin ölçülmesi şeklinde olur.
Biçerdöver operatör belgesi için istenen şartlar ve evraklar.
18 yaşını doldurmuş olmak
En az ilkokul mezunu olmak
Vücut yapısı ve ruh sağlığı bakımından yönetmelikte belirtilen özelliklere sahip olmak.
17.10.1996 tarihli 4199 yasanın 18. maddesi gereğince hükümlü olmamak.
İstenen evraklar
YENİ DÖNEM KURS KAYITLARIMIZ BAŞLAMIŞTIR...
Ehliyet için Gerekli Belgeler
Nüfuz Cüzdanı
Diploma veya Öğrenim belgesi
Sürücü olabilir sağlık raporu (Aile Sağlık Ocağından)
2 adet biyometrik fotoğraf.
Biçerdöver ehliyeti ne?
Biçerdöver Operatörlğü Belgesi G İş Makinası Sınıfı Ehliyet Belgelerinden bir tanesidir.
Operatörlük Belgesi Kaç Yıl Geçerli?
Not: İş Makinesi Kullanma yetki belgelerinde(Operatörlük Belgesi) herhangi bir geçerlilik süresi bulunmamaktadır. Yürürlükte olan mevzuatlara göre İş Makinesi Kullanma yetki belgeleri (Operatörlük Belgesi) ömür boyu geçerli.
Ehliyet Almadan Operatörlük Belgesi Alabilir miyim?
Forklift ehliyeti ya da vinç operatörlük belgesi almak için ehliyete sahip olmam gerekir mi? Gerekmez. Herhangi bir ehliyete sahip olmayan kişiler her türlü operatörlük belgesi için başvuru yapabilirler.
Operatör olmak için ne yapmamız gerekir?
İyi bir operatör olmak için en az ilkokul mezunu olmak gerekir ve Operatörlük Belgesi alınmalıdır. Operatörlük Belgesi almak için ise ilgili alanda düzenlenen eğitimlere katılıp sınavı geçmek gerekir